Boala Venoasă Cronică (BVC) este o afecțiune provocată în special de un stil de viață sedentar. Sunt foarte mulți factori care pot contribui la apariția și agravarea acestei boli, inclusiv ereditari, însă cauza dominantă este lipsa de mișcare pentru perioade îndelungate.
Sedentarismul nu înseamnă doar absența sportului practicat frecvent, ci include și condițiile de muncă, precum statul pe scaun sau în picioare pentru perioade îndelungate. În mod ironic, odată instalată, BVC determină frecvent incapacitate de muncă prelungită.
BVC afectează venele și circulația venoasă (de întoarcere) de la nivelul picioarelor și, de aceea, multe dintre simptome sunt localizate la nivelul picioarelor.
BVC influențează calitatea vieții și productivitatea, provoacă suferință fizică și poate avea un impact financiar și social considerabil. De aceea, este important să fie depistată la timp.
Sună cunoscut?
Cu cât ai bifat mai mulți dintre acești factori, cu atât crește riscul să dezvolți sau să ai deja Boala Venoasă Cronică.
Nu aștepta ca problemele de sănătate să prindă rădăcini.
Ca să stai liniștit, mergi la medic!
Când presiunea venoasă crescută (hipertensiune venoasă) este continuă, coloana de sânge afectează valvele venoase și le supune la presiuni mult mai mari. Această coloană de sânge stagnează mai mult în compartimentele venoase și declanșează procese inflamatorii la nivelul pereților venoși și valvelor venoase.
Aceste procese inflamatorii duc în timp la funcționarea defectuoasă a valvelor venoase (nu se mai închid corect). Astfel apare refluxul venos, adică întoarcerea („căderea”) coloanei de sânge în compartimentul inferior.
Prezența refluxului venos accentuează hipertensiunea venoasă și permite bolii să evolueze, ducând la apariția altor procese inflamatorii.
Astfel apare o creștere a permeabilității și fragilității capilare, ce duc la apariția edemului, afectarea țesuturilor și alte complicații.
Acest proces inflamator instalat la nivel venos este responsabil de declanșarea simptomelor de tipul ,,durerii venoase”, pe care pacienții le descriu frecvent.
Boala Venoasă Cronică este o afecțiune complexă. Află mai mult despre ea din răspunsurile date de Dr. Toni Feodor, medic primar chirurgie generală, medic specialist chirurgie vasculară.
Boala Venoasă Cronică (BVC) nu înseamnă doar "picioare umflate" sau "grele". Sunt mai multe simptome și semne de luat în calcul.
Varicele sunt un semn în evoluția BVC; boala se manifestă cu mult timp înainte de apariția varicelor. Dacă au apărut varice, înseamnă că BVC este deja avansată și va fi mai greu de tratat. Este important să mergi la medic de la primele semne.
Atât statul mult în picioare, cât și statul mult pe scaun cresc riscul de BVC. Ambele implică lipsa contracțiilor musculare de la nivelul picioarelor, scăderea tonusului venos și afectează întoarcerea sângelui venos spre inimă.
Obezitatea și fumatul sunt factori de risc la fel de importanți.
Femeile sunt mai predispuse la a dezvolta BVC (mai ales în timpul sarcinii), deci trebuie să fie mai atente la semnele timpurii, înainte de apariția varicelor. Bărbații, pe de altă parte, tind să-și ignore simptomele mai mult timp și ajung să fie diagnosticați când au deja complicații.
Dacă ai o profesie sedentară, faptul că te miști cât să-ți rezolvi treburile zilnice nu este suficient ca să te protejeze de riscul de BVC. Cu cât ești mai activ fizic, cu atât ești mai protejat, pentru că sănătatea venelor din picioare depinde de tonusul muscular al acestora.
Sunt mulți factori care contribuie la apariția Bolii Venoase Cronice.
Este important să faci un consult medical înainte să apară semne vizibile și cronice.
Boala merge înainte pentru că tu stai.
Cu cât primești un diagnostic și un tratament mai devreme, cu atât va fi mai ușor să ții sub control BVC.
Testează-te aici înainte ca problemele de sănătate să prindă rădăcini și mergi la medic!
Testează-te acum