CE ESTE IMPORTANT SA CUNOSTI DESPRE VENELE TALE?

Vene care transporta sange neoxigenat:

de la nivelul tesuturilor/ organelor catre inima;

in aceasta categorie se incadreaza majoritatea venelor.

VENELE CARE TRANSPORTA SANGELE OXIGENAT CATRE INIMA:

venele pulmonare

reprezentarea grafica a unei vene

Venele contin cea mai mare parte din volumul sanguin (aprox. 75%) la o presiune scazuta. Sunt mai largi si au peretii mai subtiri decat arterele, fiind capabile sa isi modifice forma in functie de volumul de sange care circula prin ele.

Venele picioarelor pot fi impartite in 3 categorii:

Venele
Superficiale:

sunt mai subtiri, plasate superficial;
uneori se vad prin piele

VENE
PROFUNDE:

mai groase, plasate intre muschii piciorului; cea mai mare parte a sangelui venos trece prin ele catre inima

Vene perforante sau
vene comunicante

fac legatura dintre sistemul venos superficial si cel profund

EXEMPLU: VENELE MEMBRELOR
INFERIOARE

1. - Vena Iliaca
2. - Vena Femurala
3. - Vena Safena mare
4. - Vena Tibiala Posterioara

Atunci cand mergem, la fiecare pas, contractam musculatura gambei si a coapsei, care impinge sangele de jos in sus, catre inima.

Pentru a se opune “caderii” sangelui (“cadere” ce poarta numele de reflux venos), venele membrelor inferioare prezinta la nivelul peretelui niste valve uni-directionale.

Aceste valve, asemanatoare unor “cuiburi de randunica” au rolul de a impiedica refluxul venos, controland presiunea sangelui din vene.

Ele impart venele in mici compartimente si astfel nu permit coloanei de sange sa se intoarca.

Sistemul venos superficial are valve mult mai solide decat cel profund, deoarece se opune singur coloanei de sange, fiind lipsit de masa musculara in jur.

Informatii adaptate din urmatoarele referinte: Branisteanu D. Ed. Junimea. 2014 Nicolaides A. et al. Int Angiol. 2014:33(2):126-139

ce este boala venoasa cronica?

Boala Venoasa Cronica (BVC) este o patologie a sedentarismului in plina ascensiune, importanta din punct de vedere medical si social, datorita dificultatilor pe care le ridica tratamentul si complicatiile. BVC afecteaza venele si astfel deterioreaza circulatia venoasa de intoarcere la nivelul membrelor inferioare. Boala venoasa cronica determina frecvent incapacitate de munca prelungita.

Impactul socioeconomic al bolii venoase cronice apare din cauza numarului crescut de persoane afectate, costului investigatiilor, complicatiilor si suferintei fizice, influentand calitatea vietii si productivitatea.

Cele mai frecvente simptome/manifestari :

 • Senzatia de picioare grele, obosite
 • Durere
 • Senzatie de picioare umflate
 • Senzatia de arsura
 • Crampe nocturne
 • Furnicaturi
 • Mancarimi
 • Picioare “nelinistite”
 • Vinisoare sparte (telangiectazii)
 • Varice
 • Edem (umflarea picioarelor)
 • Colorarea pielii

Daca suferi de o parte dintre aceste simptome, programeaza-te la medicul de familie pentru un consult!

Informatii adaptate din urmatoarele referinte: Branisteanu D. Ed. Junimea. 2014 Nicolaides A. et al. Int Angiol. 2014:33(2):126-139

care sunt statisticile in tara noastra?

Un studiu realizat in anul 2015 in centrele de medicina generala din Romania arata ca 7 din 10 pacienti care intra in cabinetul medicului de familie sufera de boala venoasa cronica.

Adaptat din: ”Feodor T., Experimental and Therapeutic Medicine 17(2): 1097-1105, 2019”

Vizioneaza filmul informativ despre BVC

ce trebuie sa stii?

Boala venoasa cronica (BVC) nu inseamna doar “picioare umflate” sau “grele”, sunt mai multe simptome si semne de luat in calcul. Varicele sunt un semn in evolutia BVC; boala se manifesta cu mult timp inainte de aparitia varicelor. Daca au aparut varice, inseamna ca BVC este deja avansata si va fi mai greu de tratat. Este important sa mergi la medic de la primele semne.

Atat statul mult in picioare, cat si statul mult pe scaun cresc riscul de BVC.
Ambele implica lipsa tonusului muscular la nivelul picioarelor, ingreunand sarcina venelor de a pompa sangele spre inima.

Obezitatea si fumatul sunt factori de risc la fel de importanti.

Femeile sunt mai predispuse la a dezvolta BVC (mai ales in timpul sarcinii), deci trebuie sa fie mai atente la semnele timpurii, inainte de aparitia varicelor. Barbatii, pe de alta parte, tind sa-si ignore simptomele mai mult timp, ajungand sa fie diagnosticati cand au deja complicatii.

Daca ai o profesie sedentara, faptul ca te misti cat sa-ti rezolvi treburile zilnice nu este suficient ca sa te protejeze de riscul de BVC. Cu cat esti mai activ fizic, cu atat esti mai protejat, pentru ca sanatatea venelor din picioare depinde de tonusul muscular al acestora.

Nu trebuie sa astepti ca simptomele sa se agraveze ca sa mergi la medic. Cu cat primesti un diagnostic si un tratament mai devreme, cu atat vei suferi mai putin de efectele BVC.

MODIFICATI PREFERINTELE DE COOKIE